Papp László jelezte: a város közgyűlése már korábban döntött arról, hogy a pallagi városrészben mintegy 20 hektáros területen kerékpárcentrumot hoz létre.
 
A kormány döntésével, hogy a kelet-magyarországi velodromot Debrecenben építik fel, ez a program nemzetközi szintűvé vált - tette hozzá.
 
Debrecenben az egyik legnépszerűbb sportág a kerékpározás, a mostani fejlesztésnek azonban a városon túlmutató hatása lesz, és jól illeszkedik a napokban meghirdetett Debrecen 2030 város- és gazdaságfejlesztési stratégiába - ismertette a polgármester.
 
Hozzátette: a kormányhatározat értelmében a velodromberuházás előkészítésére idén, illetve jövőre 453 millió forintot fordítanak. Papp László megjegyezte: a leendő kerékpárcentrum a 4-es számú főút felől lesz megközelíthető, a velodrom helyének kijelölése nem érinti a pallagi lakóövezetet.
 
Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője, a város volt polgármestere azt mondta, a kerékpáros sport eddig mostoha körülmények között működött az országban. Üdvözölte, hogy ezután négy velodrom - két budapesti és két vidéki - biztosít majd korszerű edzési és versenyzési lehetőségeket a sportág szerelemeseinek.
 
A politikus megjegyezte, hogy Debrecenben sokan kerékpároznak, a városban kiterjedt - több mint 80 kilométer hosszú - kerékpárút-hálózat van, ami folyamatosan bővül. Azonban az főleg közlekedésre való, míg az új kerékpáros központ, benne a leendő velodrommal a sportot szolgálja majd.
 
Kovács Béla, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja a helyszínen térképen is bemutatta hol helyezkedik majd el a debreceni velodrom. A leendő parkettás pálya a pályakerékpározás sok szakágának biztosít majd - a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szatellit-pályájaként is - versenyzési lehetőséget - fűzte hozzá.