2017. január 21-e és január 23-a között, pontosan meg nem határozható időpontban az idős sértett vámospércsi házában közte és a vádlott között vita alakult ki, melynek során a vádlott felszólította a sértettet, hogy gyújtson be a kályhába. Az idős férfi ezt megtagadta, ezért a feldühödött vádlott a kályha mellett lévő baltát felkapta és az ágyon ülő sértettet nagy erővel háromszor fejen ütötte. A vádlott az indulatait nem tudta fékezni, ezért a kályha mellé bekészített egy méter hosszúságú faágak közül egyet felkapott és azzal is több alkalommal megütötte a sértett fejét és a hátát. Ezután a férfi egy nagy fűrészt vett magához és azzal is ráütött a sértett fejére. A vádlott miután abbahagyta a sértett verését az ahhoz használt faágat felvágta, majd tüzet rakott a kályhába és lefeküdt aludni.

 A sértett a bántalmazás során koponyacsonttörést, keményburok alatti vérzést, agyállományi zúzódást, bordatörést és zúzódásos sérüléseket szenvedett, melyek közül a fejsérülések a halálát okozták.

 A sértett holttestére 2017. január 23-án a kora délutáni órákban találtak rá a hozzá látogatóba érkező ismerősei.

 A vádlott ezen cselekményét megelőzően, 2017. január 20-án a kora délutáni órákban Vámospércsen egy élelmiszerboltban szeszes italt akart ellopni, azonban a boltvezető ezt észrevette és az üveg italt visszatette a pénztár mögötti állványra. A vádlott ezen feldühödött, szidalmazni kezdte a sértettet, miközben a pénztárnál álló nőt a ruhájánál fogva kirángatta a pult mögül, majd hirtelen a pénztár mögötti pulthoz lépett, az üveg italt elvette és elment az üzletből.

 A sértett a vádlott által történt bántalmazás következtében sérülést nem szenvedett, a lopással okozott 770,- forint kára azonban nem térült meg.

 A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlott ellen különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és rablás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban életfogytig tartó fegyházbüntetés és közügyek eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.