Lenyírták a füvet és lesöpörték a pályát az udvaron. Ott tartják majd meg a nyolcadik osztályosok ballagását egy zalaegerszegi iskolában. Az idei ünnepség azonban a járványveszély miatt más lesz, mint a korábbi években – hangzott el az M1 híradójában.

Korábban az aulában tartották a ballagást, most a szabadban lesz. A gyerekek pedig ülnek majd a székeken, hogy biztosan meg legyen a másfél méteres távolság közöttük. Nem lesz díszítés és vonulás sem az iskolában. A végzősöket csak a két szülő kísérheti el a ballagásra, amit pénteken tartanak meg.

Egy esztergomi általános iskolában is megtartják pénteken a ballagást. A diákokat viszont nem kísérhetik el a szüleik. Az ünnepségen két osztály és a tantestület vesz részt, vagyis körülbelül százan lesznek.

„Valami módon mindenképpen szeretnénk lezárni egy személyes találkozással az évet, és szokás volt iskolánkban, hogy a diákok eljöttek szerenádozni a tantestületnek, és arra gondoltunk, hogy ezt kössük össze azzal, hogy elbúcsúztatjuk a diákokat, a tantestület is elbúcsúztatja őket, kapnak majd tarisznyát is” – mondta Tiszttartó Márk, a Vitéz János Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A következő egy hétben országszerte megtartják az általános iskolai ballagásokat. Erre a legtöbb intézményben készülnek már, hiszen szigorú óvintézkedések mellett zajlanak majd az ünnepségek. Van olyan iskola is, ahol csak online, interneten keresztül búcsúznak el a diákok a pedagógusoktól.

Debrecenben személyesen vehették át a bizonyítványokat a diákok

Mindenki leérettségizett és megkapta a bizonyítványát a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban. Összesen 143-an fejezték be itt a tanulmányaikat.

A tornateremben a megfelelő távolságot betartva, félkörben álltak a fiatalok. A járványhelyzet miatt a végőzösök idén nem tudtak elballagni az iskolából, ezért a legtöbben örültek annak, hogy a bizonyítványt már személyesen vehették át.

A 2019-2020-as tanév hétfőn ér véget.