Az a célunk, hogy Debrecen kerékpárosbarát város legyen, ahol mind a közlekedési, mind a szabadidős, mind a sport célú kerékpározás biztonságos és kényelmes infrastrukturális keretek között történhessen meg.

Terveink szerint a Debreceni Bringaprogram segítségével

-a kérékpározás közösségszervező ereje nő, debreceni bringás közösség alakulhat ki,
-a kerékpározás népszerűsége és elfogadottsága növekedni fog,
-a kerékpárosok közlekedési és közlekedésbiztonsági célú ismeretei bővülni fognak,
-a közlekedő partnerek (így különösen az autósok) elégedettsége és biztonságérzete is javulni fog, csökkenni fog a közlekedési balesetek és sérültjeinek száma, tudatosabban fognak közlekedési módot választani a programban részt vevők.

A Debreceni Bringaprogram első programsorozataként a belváros forgalomszervezésével kapcsolatos beruházások végén – a Széchenyi utca-Kossuth utca, valamint a Miklós utca-Szent Anna utca egyirányúsításához kapcsolódva – a következő kerékpáros szemléletformálási programot indítjuk: időszak: 2018. június 1. - július 31.

Debreceni Bringafeszt – 2018. június 3., 09.00-21.00 óra

Egész napos kerékpáros családi program a Baltazár Dezső téren.

Programok:
Bringás reggeli a kerékpárral érkező családok számára.
Kerékpáros ügyességi vetélkedő gyerekeknek.
Tanítsd meg a gyermekedet kerékpározni! – egyedi know how alapján óvodás korú gyerekek megtanítása kétkerekű kerékpárral való kerékpározásra. A gyerekek a sikeres kerékpározást követően egyedi matricát kapnak a biciklijükre.
Érzékenyítés: vakok és gyengénlátókkal való közös kerékpározás tandem kerékpáron. (A programelem több alkalommal megrendezésre kerül a bringafesztet követően.)
Kerékpárok átvizsgálása és egyszerűbb beállítások elvégzése a biztonságos kerékpározás érdekében.
Triál-bemutató.
BMX-bemutató.
Balesetbiztonsági és Kresz figyelemfelhívás: kifejezetten kerékpáros-autós, valamint kerékpáros-gyalogos fókusszal.
Nézz jobbra! kampány elindítása: a jobbra kis ívben kanyarodó autósok és a kerékpársávon, kerékpárúton jobbról, hátulról érkező kerékpárosok találkozása kritikus baleseti lehetőség. Ennek veszélyére hívjuk fel mind az autósok, mind a kerékpárosok figyelmét.
Én is a bringásokkal vagyok! matricák autósoknak: többfajta lökhárító- és ablakmatrica kerül kiosztásra, amely egyrészt a bringásokra vigyázó autósok közösségéhez való tartozást erősíti, másrészt konkrét baleseti helyzetekre hívja fel a figyelmet.
Nézz balra! kampány elindítása: a cél, hogy érjük el, ne nyissuk rá a kocsiajtót a kerékpárosokra.
Délelőtt színpadi zenés produkció családoknak – 11.00 óra:  Gryllus Vilmos koncertje.
Tombolasorsolás a délelőtti résztvevők számára.

Városkerülés: körülbelül egy órás közös tekerés, érintve a projekt területének legfontosabb szakaszait, csomópontjait.
Esti koncert a várost körbekerekező fiataloknak – 19.00 óra: Fourtissimo fúvósok (ElectroSwing)
Tombolasorsolás az esti résztvevők számára.

Az 1. Debreceni Bringafeszt ideje alatt egy különleges, színes bringakígyó kerül a Baltazár Dezső térre, amely mellett a legjobb szelfiket lehet elkészíteni. Lesz bringajavító műhely is (Belvárosi Bringaközpont), ahol könnyen felkészítheti bárki járgányát a közlekedésre, s a július 3. és 17. közötti időszakban – akár a futball világbajnokság valamelyik meccsének nézése közben – is ott lehet hagyni a bringát egy ingyenes átvizsgálásra.

A Debreceni Bringaprogram részeként pedig hamarosan egyedi kerékpárszámlálót telepítenek a Csonkatemplom elé, amely képes megszámolni, hogy az adott napon hány bringás halad át az adott útszakaszon.