Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, hogy a város kulturális életének építésében nem csak a nagy intézmények fontosak, mint például a színházak, hanem a kisebb közösségi terek fejlesztése is. Utóbbiakra példaként említette a közelmúltban felújított Borsos-villát és a most megújult Tímárház-kézművesek házát.
 
A Tímárház különleges hely, amely őrzi és bemutatja a város kézműves hagyományait, miközben maga az épület Debrecen egyetlen eredeti helyen megőrzött ipartörténeti épülete - jelezte az alpolgármester:
 
Puskás István utalt rá, hogy a járványhelyzet miatt elmaradt budapesti mesterségek ünnepe helyett több vidéki helyszín, köztük Debrecen ad otthont idén kisebb, hasonló programoknak.
 
A Mesterségek ünnepe az Észak-Alföldön, Debrecenbe kéne menni elnevezésű programban három megye - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg - kézművesei mutatkoznak be szombaton a Dósa nádor téren, tovább erősítve a cívisváros regionális kulturális központi szerepét - fűzte hozzá.
 
Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ (DMK) igazgatója kiemelte: a regionális népművészeti központként is működő Tímárház felújításához 120 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrást használtak fel, amit 20 millió forinttal egészített ki Debrecen önkormányzata. A felújítás során új közösségi tereket, előadókat is kialakítottak.
 
Mátrai-Nagy Andrea Bíborka, a Tímárház-kézművesek háza egységvezetője szerint egyfajta "kincsesházként" működik az intézmény, ahol "őrzik és megújítják a hagyományokat". Az MTI érdeklődésére hozzátette: a Tímárház az országban egyedüliként látványműhelyként is funkcionál: az érdeklődők munka közben figyelhetik meg hogyan készül, formálódik egy-egy termék a mesterek keze alatt.
 
Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke jelezte: augusztusban és szeptemberben az ország nyolc településén rendezik meg a mesterségek ünnepét. Debrecenben három megyéből kilenc szervezet kilencven alkotója - köztük a debreceni Tímárház kézművesei - mutatják be portékáikat szeptember 5-én a belvárosi Dósa Nádor téren, miközben a nap folyamán környékbeli néptánc és énekegyüttesek produkcióit is megtekinthetik az érdeklődők.