Közleményük szerint a négy megyei közgyűlés - Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg - elnökei és a négy megyeszékhely polgármesterei a Creative Region - Határtalan fejlődés programhoz kapcsolódó, a veszélyhelyzetben szükségessé vált lehetséges intézkedéseket tekintették át. A programban működő munkacsoportok május végére térségi javaslatcsomagot állítanak össze.
 
A Creative Region - Határtalan fejlődés program célja Északkelet-Magyarország és a határon túli területek egységes gazdasági, oktatási és kulturális övezetté fejlesztése. Az elsősorban Debrecenbe betelepülő, magas hozzáadott értéket teremtő nagyvállalatok megjelenésével megnyíló lehetőségek cselekvésre késztették a hajdú-bihari megyeszékhely tágabb földrajzi környezetét - írták a közleményben. Hozzátették: a határokon átnyúló gazdasági övezet létrehozása, a térségbe érkező fejlesztések megfelelő koordinációja nemzetközi egységet teremt a Debrecen-Szolnok-Miskolc-Nyíregyháza tengely mentén. A közös gondolkodás kulcsszerepet játszik a régió fenntartható fejlődésében.
 
Rámutattak: a megyék és megyeszékhelyek egyenrangú partnerekként, egymást kiegészítve és erősítve, összehangolt programokkal szeretnének élni közös előnyeikkel, lehetőségeikkel. A kezdeményezés fókuszpontja Debrecen, de hasonlóképpen erős befektetővonzással rendelkezik Miskolc és Szolnok is, Nyíregyházának pedig kiemelkedő határon túli kapcsolatai vannak.
 
A megyék, városok sokszínűsége lehetővé teszi azt, hogy egymás jó gyakorlatait sikeresen hasznosítsák. A kormány döntése értelmében olyan övezeti szintű fejlesztésekre lesz lehetőség, mint például az autópálya-kataszterek, a közösségi közlekedési fejlesztések és az oktatási rendszerek összehangolása. A megyékkel szomszédos külhoni területekkel a fennálló, hagyományosan szoros és jó kapcsolat erősítése, elmélyítése a cél - ismertették.
 
A program keretében tematikus munkacsoportok alakultak a társadalmi innováció, az infrastruktúra, a versenyképesség, a megyeszékhelyek fejlesztése és a kapcsolódó határon túli területek bevonása terén. A kormány veszélyhelyzeti intézkedéseinek sorába felzárkózik a Creative Region fejlesztés is, amelyben a munkacsoportok május végére a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat mérséklő, azonnali javaslatcsomagot állítanak össze. Az előkészítő munka az eredeti ütemterv betartásával, a hazai és uniós források figyelembe vétele mellett folytatódik, és várhatóan idén augusztusban lezárul - jelezte a városháza sajtószolgálata.