A sajtóiroda közleménye szerint az alpolgármester azt mondta, a világot sújtó járvány és a következményeként kialakult gazdasági nehézségek egyidejű kezelése összetett feladatot jelent. Debrecen önkormányzata minden erejével azon van, hogy a lehetőségeihez mérten a legtöbb segítséget megadja a debrecenieknek és a gazdaság helyi szereplőinek.
 
"Meghosszabbítottuk a helyi adók befizetésének határidejét, a városi tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díjára kedvezményeket lehet érvényesíteni a válsághelyzetre tekintettel, illetve a gazdasági szereplők igényeit figyelembe véve alakítjuk a tömegközlekedési menetrendet" - sorolta Barcsa Lajos. Jelezte: létrehozták a vállalkozásokat segítő platformot is.
 
Az utóbbit működtető EDC gazdaságfejlesztési központ igazgatója, Póser Zoltán hozzátette: a vállalkozások a business@edc.debrecen.hu e-mail címen, az edc.debrecen.hu, illetve a business.debrecen.hu honlapon keresztül léphetnek kapcsolatba a szervezetükkel, és az EDC munkatársai egy munkanapon belül megkeresik a vállalkozást a megadott elérhetőségen.
 
Az EDC Debrecen egyebek között a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseivel kapcsolatban felmerülő kérdésekben, a járvány elleni védekezéshez használt eszközök beszerzésének logisztikájában tud több segítséget nyújtani - mondta az igazgató. Hozzátette: várják azon cégek jelentkezését, akiknek szükségük van segítségre a beszerzésben, és azokat is, akik szállítani tudnak védőfelszereléseket.
 
Az EDC emellett tanácsadó segítséget biztosít az adó- és járulékkedvezmények érvényesítéséhez, és támogatást nyújt a munkaerőpiac komoly változásai miatt állás nélkül maradt debreceniek munkahelykeresésében, valamint a munkaerőhiánnyal küzdő cégek toborzásában. A helyi termelőket online "termelő kereső" felülettel segítik, támogatva ezzel a kommunikációt a lakosság, a szolgáltatók és a helyi termelők között - részletezte Póser Zoltán.
 
Hozzátette: a Debrecen Városi Alap nyújtotta lehetőségről is informálják a hozzájuk fordulókat. Az alapon keresztül a helyi vállalkozók olyan ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak finanszírozást, amely az üzleti megtérülésen túl közvetlenül vagy közvetett formában segíti a régió fejlődését is.