Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a rendezvény megnyitóján Magyarország egyik legjelentősebb oktatási központjának nevezte Debrecent.
 
"A fejlődés nem áll meg" - mondta, hozzátéve, hogy példátlanul sok, 2022-ig tízezer új munkahely jön létre a városban, ami "erőteljes összefogás eredménye".
 
Az államtitkár méltatta az Új Főnix tervet, amely minden területre kiterjed, és tízmilliárd forintot biztosít oktatásfejlesztésre.
 
Tuzson Bence kiemelte, hogy Debrecenben 73 ezer diák tanul, és "az országban egyedülálló módon nő a szakképzésben résztvevők száma".
 
Azt mondta, a "szakképzés 4.0" a negyedik ipari forradalomra készíti fel a tanulókat, és olyan oktatásfejlesztést tesz lehetővé, amely megváltoztatja a szakképzést, a karrierlehetőségeket és a tanárképzést is.
 
Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: elmúlt az az időszak, amikor pályaválasztási szülői értekezleten, a diákok nélkül döntöttek a fiatalok sorsáról. A huszadik alkalommal megrendezett Szelet a vitorlába! kiállításon a diákok ki is próbálhatják az eszközöket, a különféle munkafogásokat, és tapasztalt szakemberektől szerezhetnek információkat - mondta.

Szelet a vitorlába! - Pályaválasztási kiállítás Debrecenben
Fotó: MTI
 

Külön üdvözölte Bodó Sándor, hogy a szakképző intézetek felsőbb évfolyamos diákjai is ott vannak a standoknál, ők azok ugyanis, akik a leghitelesebben tolmácsolhatják szakmájuk szépségeit a fiatalabb diákoknak.
 
Papp László, Debrecen polgármestere a kiállítást megnyitó beszédében jelezte, hogy a háromnapos rendezvényen a debreceni oktatási- és szakképzési rendszer teljes palettájával találkozhatnak az érdeklődők.
 
Jelezte, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum által működtetett karrieriroda "ajtót nyit" a diákoknak azokhoz a vállalatokhoz, amelyek minőségi munkahelyekkel várják őket.
 
Debrecen számára az oktatás stratégiai terület - emelte ki Papp László, és bár az önkormányzat már nem intézményfenntartó, költségvetéséből így is milliárdokat költ az oktatásra. Hozzátette: Debrecen 2030-ig tartó oktatási programja keretében jelentős kormányzati támogatás is érkezik a városban, ahol együtt kezelik a minőségi és a mennyiségi oktatásfejlesztést.
 
Rácz Róbert, hajdú-bihari kormánymegbízott kiemelte: olyan nagy számú - több mint száz - kiállító jelezte részvételét az eseményre, hogy most első ízben a Főnix csarnokban rendezték meg a korábbi hagyományos helyszín, az egyetemi Lovarda helyett. A három nap alatt több mint 15 ezer érdeklődőt várnak a kiállításra - tette hozzá.