A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken az lehet polgármester, akit a település választópolgárainak legalább 3 százaléka ajánlott, a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken a polgármester-jelöltséghez legalább 300 választópolgár ajánlása szükséges. 
 
A százezresnél nagyobb helyeken legalább 500 választópolgár ajánlása kell a polgármester-jelöltséghez. Főpolgármester pedig abból válhat, akit legalább 5000 fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek. 
 
A jelöltséghez szükséges ajánlások számát a névjegyzékben szereplők száma alapján a jegyzők állapították meg augusztus 8-án. 
 
Az országban tizenegy település, illetve olyan fővárosi kerület van, ahol a maximális, 500 ajánlás kell a polgármester-jelöltséghez: a fővárosban a III. kerületben, a XI. kerületben, a XIII. kerületben, a XIV. kerületben, valamint Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden. 
 
Van azonban az országban 20 olyan település, ahol a névjegyzékben legfeljebb 33-an szerepelnek, ezeken a településeken egy választópolgár ajánlása már elegendő a polgármesterjelöltséghez. Ezek a települések a következők: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Becskeháza, Debréte, Gagyapáti, Keresztéte, Nyésta, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony, Tornakápolna, Vas megyében Nemesmedves, Veszprém megyében Megyer és Zala megyében Dötk, Felsőszenterzsébet, Iborfia, Lendvadedes, Pusztaapáti, Ramocsa, Szijártóháza, valamint Zalaköveskút.