A bemutatón előbb azt szimulálták, hogy a repülőgép futóműve kigyulladt, majd a betonra kifolyt kerozin gyulladt meg, utána pedig az utastérben és a pilótafülkében is felcsaptak a lángok. A repülőtéri tűzoltók több vízsugárral megfékezték a feltételezett tüzet, majd kimentették a gépben rekedt utasokat, a sérülteket pedig ellátták.
 
Ilyen és hasonló helyzetekre készülhetnek fel a repülőtéri tűzoltók a jövőben a gróf Széchenyi Ödön Tűzoltó Kiképző Akadémia speciális képzésein - jelezte Révay László, a Detka Oktató Kft. ügyvezetője.
 
Az A320 típusú szimulációs eszközzel egyszerre húsz hazai vagy külföldi repülőtéri tűzoltónak tudják biztosítani a 40-40 órás elméleti és gyakorlati kiképzést Debrecenben - tette hozzá.
 
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a szimulátor átadása előtt azt mondta, hogy a többségi önkormányzati tulajdonban lévő repülőtér a régió egyik fejlesztési központja. Az egyetlen légikikötő a térségben, amelyik vasúti összeköttetéssel rendelkezik, helyben van a pilótaképzési infrastruktúra, a mostani fejlesztés pedig a biztonság szempontjából is nagy előrelépést jelent.
 
Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a repülőtéri területükön megvalósult beruházás mintegy 600 millió forintba került, és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-vel közösen finanszírozták.
 
A debreceni eseményen megemlékeztek az akadémia névadójáról, gróf Széchenyi Ödönről, aki alapítója volt a főváros önkéntes tűzoltó egyletének, és kezdeményezte a hivatásos állami tűzoltóság felállítását.