A jelzőlámpa nélküli zebráknál a gyalogosok biztonságérzete alacsony, ugyanis hiába lép le a zebrára, a gyakorlatban sokszor átsuhannak az autók az orruk előtt. Az intelligens zebra azonban érzékeli a gyalogos tényleges áthaladási szándékát és mindkét irányból figyelmezteti az autókat villogó, úttestbe épített fényjelzők segítségével, így már távolabbról is észlelik az autót vezetők, hogy hamarosan elsőbbséget kell adniuk. A cél az, hogy ez a figyelmeztető eszköz beépüljön a közlekedésben résztvevők tudatába.

A rendszer telepítése a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából valósult meg. A cég az innovatív közlekedésbiztonsági eszközök, fogalomirányító rendszerek úttörője kíván lenni a hazai piacon. "Célunk az, hogy olyan külföldi és saját fejlesztésű megoldásokat nyújtsanak, amellyel hatékonyan elérhető a gyalogos- és kerékpárforgalom biztonságosabbá tétele - nyilatkozta a cég ügyvezetője. Ezen kívül a Pearl Enterprises Kft. részt kíván vállalni a megújuló és hagyományos energiaforrással működő közúti világítás létrehozásában, hogy ezáltal befektessen egy hosszútávú és fenntartható közlekedésbiztonsági infrastruktúra létrehozásába."

A projektet Debrecen Smart City csoport kezdeményezte és koordinálta.  A város Smart City programjáért az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ felel. A Debrecen Smart City koncepciója egy intelligens, innovatív, élhető, hatékony, fenntartható, okos, egészséges és tehetős város megteremtése. Az intelligens zebra a Smart City csapat első megvalósult közbiztonsági projektje. A csapat tagjai elmondták, hogy okos megoldásokkal és folyamatokkal a közbiztonság fenntartása tovább javítható, a lakosok biztonságérzete erősödik. Céljuk egy még jobban élhető, biztonságot sugárzó és biztonságot adó környezet biztosítása a Debrecenben élők és ide látogatók számára. Barcsa Lajos alpolgármester a hétfő esti sajtóeseményen úgy fogalmazott, hogy a város számára fontos, hogy XXI. századi, okos megoldásokat alkalmazzanak. Amikor 2014-ben létrehozták az EDC Debrecenen belül a Smart City csapatot, az volt a cél, hogy ők felkutassák azokat az okos megoldásokat, amelyeket a város életében lehet alkalmazni.

"Ötletes, okos, XXI. századi megoldásnak tartom" - fogalmazta meg a véleményét a fejlesztésről az alpolgármester. "Ha a lakosság pozitív visszajelzéssel fogadja ezt a fejlesztést, akkor az elkövetkezendő években ilyen típusú fejlesztésekre még találnak majd forrást" - tette hozzá.

Az első intelligens zebrával kapcsolatos észrevételeket, tapasztalatokat, valamint további helyszínjavaslatokat az intelligenszebra@edc.debrecen.hu címre vár a Smart City csapat.