Somogyi-Tóth Dániel hozzátette, hogy a jubileumhoz Debrecen hivatásos komolyzenei együttesei is csatlakoznak: az évad során hallható lesz a klasszikus mester összes szimfóniája. A bérletes hangversenyek alkalmával azonban számos más klasszikus, romantikus és kortárs remekmű is felcsendül. Mozart, Rossini, Liszt Ferenc, Ravel, Gershwin kompozícióit a Kodály Kórus és Kodály Filharmonikusok mellett olyan kiváló művészek tolmácsolják, mint Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, Szabadi Vilmos, Alexandru Agache.
 
Az igazgató, művészeti vezető bejelentette: vezető karmesterként visszatér az együtteshez Kollár Imre, aki 1994-től 12 éven át volt a zenekar vezető karmestere. Ezzel összefüggésben Somogyi-Tóth Dániel hozzátette: a zenekar helyzete megszilárdult, eljött az építkezés ideje. A bérek rendezésével megszűnt az elvándorlás, számos új zenész is érkezett az együtteshez.
 
Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: a Kodály Filharmónia több mint 800 millió forintból gazdálkodik évente, miután a kormány rendezte a hazai zenekarok helyzetét. A működési költség 60 százalékát kormányzati, 40 százalékát önkormányzati forrásból fedezik.
 
Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy az új önkormányzati ciklusban felépül a filharmonikusoknak otthont adó új zenei központ és koncertterem Debrecenben. Ugyanakkor a "mély zenei hagyományok továbbéltetéseként" a nemzetközi Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny mellett 2021-től hasonló színvonalú nemzetközi hangszeres zenei találkozó megrendezését tervezik - jegyezte meg.
 
Szabó Sipos Máté, a Kodály Kórus vezető karnagya kiemelte: a kórus a cappella sorozatában mutatják be a Tangót Susanna Moncayo argentin tangóénekes közreműködésével szeptemberben.
 
Somogyi-Tóth Dániel elmondta azt is, hogy a bérletes sorozatokban koncertet ad a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Hamar Zsolt karmesterrel az élén, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar, akiket Sir Mark Elder dirigál majd. Az évadzáró bérletes nagykoncerteket (műsorán a IX. szimfóniával) a legendás Kobajasi Kenicsiro vezényli.