Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere példaértékűnek nevezte az oktatási és a kulturális intézmények összefogását, azt az ilyenkor megnyilvánuló közösségi életet, amely méltóan épül a régi hagyományokra.
 
Utóbbi kapcsán megemlítette: évszázadokon át rendeztek Debrecenben a vízkereszt utáni első hétvégén Dalidót, amikor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak.
 
A Dalidó a szakmák ünnepe is - mondta Puskás István utalva arra, hogy négy éve a helyi szakképző iskolák is bekapcsolódtak a programokba.
 
Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja hozzátette: az idén tizenegy tagintézményük várja érdekes programokkal a Dalidó vendégeit.
 
Kiemelte: a városban mindig "hatalmas értéket" jelentett az iparosok jelenléte, a Dalidó pedig olyan találkozási lehetőség, amelyen megmutathatják a családoknak, mit jelen ma, a 4. ipari forradalom korában iparosnak lenni.
 
A sajtótájékoztatón kiállítás keretében adtak ízelítőt a folyamatból: a kovácsoltvas pásztorkampótól a 3D-s nyomatásig követhették nyomon az érdeklődők a kézművesség, az ipar fejlődését.
 
Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. igazgatója a Kölcsey központban szombaton látogatható programok közül kiemelte a "langaléta garabonciások" gólyalábas vásári komédiáit, az ANN-DROID - Egy robotlány csodálatos kalandjai című produkciót, a jelmezmustrát, az állatok farsangját és a Kifli zenekar produkcióját.
 
A debreceni Dalidó vasárnap a Vojtina Bábszínházban folytatódik - jelezte Asbóth Anikó igazgató. Hozzátette: megvív egymással Konc király és Cibere vajda, s a küzdelem eldönti, ki uralkodik majd felettünk az elkövetkező időkben: a bőség ura Konc király, vagy a böjt hirdetője, Cibere vajda.
 
Farsangi alakoskodókat is várnak a mulatságba: lesz tudós kecske, táncoló medve, harcedzett huszár a lovával, de a környékbeli betyárok is találkoznak a debreceni Dalidóban - fűzte hozzá.