A Kossuth-szobrot 1914-ben állították fel a debreceni főtéren. Az alaptest tömör téglából készült, melynek az idők során kifagyott részeit a szobor 2001-ben történt felújításakor téglafalazással pótolták, valamint a haraszti fagyálló mészkőből készült talapzat burkolatokat helyreállították és visszahelyezték a tégla alaptestre. A Kossuth-szobor 2001-es felújítása óta eltelt időszak alatt a talapzat belső tégla magjának elemei elmozdultak, ennek következtében a talapzat egyes, mészkőből készült kövei megsüllyedtek, sérültek a bronz szobrok is, amelyek elmozdultak helyükről.

A kőburkolatok közül több helyen kiporlott a tömítő anyag és feltételezhető, hogy az eltelt, közel 17 év alatt keletkezett repedéseken keresztül a tégla alaptest folyamatosan csapadékvizet kapott. Erre tekintettel szükségessé vált a Kossuth-szobor felújítása, mind a talapzat, mind pedig a szoborcsoport tekintetében. A sérült talapzati kövek és a szobrok helyreállítása a Kossuth-szobor teljes szétbontása mellett újítható fel.

A munkák elvégzésére szerződést kötött a város Győrfi Lajos szobrászművésszel. A munkákat 2018. május 7-én kezdik el és 2018. augusztus 19 –re fejezik be, a Kossuth-szobor bronz szoborcsoport alakjait és a mészkőtalapzat kőelemeit le kell emelni, restaurálni, majd vissza kell rakni a helyükre.

A bontás a térburkolat szintjéig fog megtörténni, ezt követően még meg kell vizsgáltatni a terepszint alatti alapozását minőségét és teherbírását. Szükség esetén ezt is meg kell erősíteni.

A szobor elbontását – a munkavédelmi előírások betartása mellett – meg lehet örökíteni. A munka 2018. május 7-én 8.00 órakor kezdődik.