Fekete Károly tiszántúli református püspök igehirdetésében az irgalmasságra, az egymással való törődés fontosságára hívta fel a figyelmet, és a gyülekezet kincsének nevezte a halmozottan fogyatékos gyerekek gondozásával, nevelésével foglalkozó Immánuel otthont és iskolát.
 
Kitért a sáfár szerepére, amely szó, mint mondta, kivesző félben van, de többet jelent, mint egy jól számoló menedzser, és több mint egy közgazdász, mert "a sáfár nem téveszti szem elől a mennyei mintát, az evangéliumot".
 
Az egyházban a sáfár szerepét a gyülekezet tölti be - hangoztatta Fekete Károly püspök. Hozzátette, hogy "akié az evangélium, arra sokat bíztak", az elszámolás pedig arról szól, "magunkévá tettük-e az evangéliumot".
 
Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az igehirdetésben elhangzottakra utalva azt mondta, "Magyarország kormánya is sáfár", igyekszik jól sáfárkodni mindazzal, ami jó az országnak, jó a magyar nemzetnek.
 
Ez a közös látásmód, amely szövetségessé teszi a kormányt és az egyházakat - fűzte hozzá Fürjes Zoltán, és jelezte: a magyar állam 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott az Immánuel otthon új iskola beruházásához.
 
Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott az Immánuel otthon dolgozóinak a fogyatékos gyerekek szeretetteljes gondozásáért, odaadó figyelmükért, ami szerinte biztosan nem lehetne "Isten segedelme nélkül".
 
Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere szerint példamutató, ahogyan a csaknem 30 éves Immánuel otthonban gondoskodnak a halmozottan fogyatékos gyerekekről, s reményét fejezte ki, hogy egy év múlva már az új iskolaépületben kezdődhet meg az oktatás. Utalt rá, hogy a református egyház, a Református Kollégium nélkül "Debrecen ma nem lehetne gondoskodó város, iskolaváros, a tudás városa".
 
Győri Zsófia, az Immánuel otthon és iskola igazgatója a tanévet megnyitó beszédében régi álmuk megvalósulásaként értékelte, hogy 1,2 milliárd forint állami és további 500 millió forint európai uniós forrásból felépülhet az új iskolaépület, ahol a jövő évtől 80 halmozottan fogyatékos gyerek kezdheti meg a tanulást. Jelezte: az idén hatvanan, köztük öt új gyerek folytatja tanulmányait az intézményükben.
 
A nagytemplomi hálaadó istentisztelet után a debreceni Kishegyesi úton elhelyezték az új iskolaépület alapkövét.