Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere kiemelten fontos ügynek nevezte az oktatás, azon belül is a műszaki képzés fejlesztését.
 
Emlékeztetett rá, hogy a kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni oktatásfejlesztést, amelynek részeként a DSZC három műszaki középiskolájában, szakgimnáziumokban, illetve szakközépiskolákban - hajtanak vége jelentős kollégium-, tanterem-, valamint eszközfejlesztéseket.
 
Az oktatási támogatási csomag kiterjed a Debreceni Egyetem (DE) műszaki képzésének magújítására, fejlesztésére is - tette hozzá az alpolgármester kiemelve, hogy mindez a térségbe települt, és Debrecenben terjeszkedő külföldi és hazai vállalkozások szakember-utánpótlását szolgálja.
 
Barcsa Lajos példaértékűnek nevezte az NI Hungary Kft. oktatást segítő tevékenységét, amellyel nem csak saját szakképzett szakember-utánpótlását biztosítja, hanem a fiatalokat olyan piacképes tudáshoz segíti, amellyel azonnal el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon - fűzte hozzá az alpolgármester.
 
Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a texasi központú National Instruments cégcsoport 2001-ben hozta létre első tengerentúli gyártóbázisát Debrecenben, amely azóta a régió tudásközpontjává és egyik meghatározó munkáltatójává vált.
 
Hozzátette: az NI az elmúlt években százmilliós nagyságrendben támogatta a legkorszerűbb oktatási eszközökkel a debreceni szakközépiskolákat és szakgimnáziumokat, a tanároknak, szakoktatóknak pedig rendszeres továbbképzéseket tartanak. "Az NI beintegrálódott a elektronikai oktatásba Debrecenben" - jelezte az igazgató.
 
Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja az MTI érdeklődésére elmondta: jelenleg Debrecen két középiskolájában mintegy 150 tanuló vesz részt elektronikai technikus képzésben, számukat az elkövetkező években meg szeretnék duplázni.